1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

 010 26 13 616

|
|

 tim@viatim.nl

Ma t/m Vr 09:00 – 17:00

ViaTim biedt oplossing voor maatschappelijk recycle probleem

Klimaatproblematiek is een maatschappelijk probleem waar ViaTim zijn steentje al aan bij probeert te dragen. Dit doet ViaTim door met bezorgingen via zijn buurtpunten de vele kilometers van de busjes in de wijk te verminderen. ViaTim groeit en wil nog meer verantwoording nemen door kleine elektrische apparaten in te zamelen ter recycling.

Een groot deel van de kleine elektrische apparaten is bruikbaar voor recycling. Gemiddeld is zo’n 75% van de onderdelen van de kleine elektrische apparaten te recyclen. Toch belanden veel van deze apparaten op plekken waar ze niet gerecycled kunnen worden. Dat is zonde, want die grondstoffen zijn nodig om nieuwe apparaten te produceren en dit heeft impact op het wereldwijde milieuprobleem.

Op de plek waar je een elektrisch apparaat koopt, zou je deze ook moeten kunnen inleveren. Bij de fysieke winkels is dit gemakkelijk te organiseren, voor webshops is dit lastiger. Webshops zijn wettelijk verplicht om de apparaten retour te nemen volgens de WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) wetgeving.

De service om de oude elektrische apparaten te retourneren wordt door webshops vaak niet zichtbaar aangeboden. Als ze deze service wel aanbieden, staan ze niet te springen om deze dienst uit te voeren voor de klant. Het levert de webshop namelijk niks op, maar ze moeten de retourkosten wel vergoeden. De te maken kosten kunnen niet opwegen tegen de waarde die uit de oude apparaten gehaald kan worden. Veel webshops voldoen momenteel niet aan de geldende wetgeving.

Dit maatschappelijke probleem viel ook de studenten van Hogeschool Windesheim op. In samenwerking met ViaTim hebben ze de oplossing gevonden voor dit maatschappelijke probleem. ViaTim sluit door heel Nederland buurtpunten aan die pakketjes ontvangen en verzenden voor hun eigen wijk. Een stagegroep van de opleiding Logistics Engineering kwam met het idee dat het ViaTim Punt kleine elektrische apparaten gaat verzamelen voor de gehele wijk. Vanuit het buurtpunt worden de te recyclen apparaten opgehaald en afgeleverd bij een recyclebedrijf. Dit zorgt ervoor dat de kosten voor de webshops veel lager komen te liggen en dat zij op deze manier toch kunnen voldoen aan de wet. De milieu impact van het inzamelen en gebundeld verzenden van apparaten zal lager liggen dan wanneer elk product los wordt verstuurd.

Momenteel test ViaTim deze dienst samen met de studenten bij enkele ViaTim Punten in en rondom Zwolle. Ben je benieuwd waar je jouw apparaten kan recyclen of wil je meer informatie over de dienst? Kijk dan op: www.viatim.nl/recycle